URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Символ російсько-української війни: що відбувається в Бахмуті, і яке в нього майбутнє

Бахмут у медійному плані ось уже місяць гримить на весь світ. Про нього пишуть не тільки військові кореспонденти, а й багатозначно розмірковують керівники держав. При цьому наскільки це справедливо – питання відкрите.

Бої за той же Бахмут почалися ще наприкінці травня. Тоді ж це місто щодня стало фігурувати в армійських зведеннях. Але не менш запеклі бої точаться і в сусідньому Соледарі або в трохи південніше розташованій Авдіївці.

Інша річ, що всі війни люблять символи. Як було насправді, дуже швидко забувається. А от символи врізаються в пам’ять і далі вже стають самодостатніми. Велика Вітчизняна – це Олександр Матросов, 28 панфіловців, будинок Павлова, Прохорівка і прапор Перемоги над Рейхстагом. У В’єтнамської війни яскравих символів не було, але їх заднім числом створив кінематограф – “Апокаліпсис сьогодні”, “Суцільнометалева оболонка” і навіть “Форрест Гамп”.

Російсько-українська війна теж обросте своїми символами. І якими вони стануть, зараз важко визначити. Найкращі книжки, фільми та пісні про війни найчастіше з’являються вже після їхнього завершення. Але ось те, що Бахмут може претендувати стати одним із символів цієї війни, – це вже очевидно.

Взагалі зараз легше спрогнозувати, що станеться з Бахмутом після війни. Куди дешевше і доцільніше буде побудувати нове місто по сусідству, ніж відбудовувати Бахмут на тому ж самому місці. Уже зараз це не зовсім місто, а купи битої цегли, бетону і скла. Тож на Бахмут, як і на більшу частину Донбасу, чекає масштабна реновація. Що цікаво, колись в українських урядах озвучували різної адекватності проєкти, як можна перепрошити переселений і багато в чому депресивний регіон із гірничодобувною промисловістю, що загинається. Але війна вже так усе тут перепрошила, що за великим рахунком із Донбасу можна ліпити тепер що завгодно. Того старого краю, символом якого був шахтар, тут уже не буде.

Але яким буде Бахмут завтра, і чи буде він узагалі (росіяни, до речі, називають його Артемівськ) – вирішуватимуть переможці. А на даному етапі ситуація навколо нього така. Ми вже зазначали в наших розборах, що Бахмут – це центральний опорний пункт у всій лінії оборони Сіверськ – Соледар – Бахмут – Торецьк. У разі падіння міста руйнується вся пряма лінія оборони, а з урахуванням географії та розташування Сіверського Дінця Соледар і Сіверськ і зовсім потрапляють під загрозу оперативного оточення. Із суто військової точки зору Бахмут втрачати ЗСУ не можна.

Хоча, зрозуміло, Бахмут – це не рівень Харкова чи Запоріжжя, і зовсім уже катастрофи на фронті з його втратою не станеться. Росіяни пішли з Херсона, а ще раніше з Ізюма, і Кремль від цього не згорів від сорому. Просто потрібно розуміти, що з падінням Бахмута загальне становище всього військового угруповання України на Донбасі погіршиться. Це не вирішить результат війни, але позиції ЗСУ тоді стануть слабшими, а ЗС РФ, навпаки, сильнішими.

Інша справа, що політичне значення Бахмута зараз набагато вище військового. Не дарма там на початку тижня побував Зеленський. А наступного дня він дістався Вашингтона, де порівняв битву за Бахмут із битвою при Саратозі. При Саратозі, якщо кому ліньки зайти у “вікі”, американці вперше перемогли англійців у війні за незалежність. Якщо перша особа країни спочатку відвідує українську “Саратогу”, а потім ще проводить подібні паралелі в Конгресі США, то за таких ввідних втрата ЗСУ Бахмута означатиме сильний репутаційний удар.

Тому очевидно, що зараз завдання №1 для ЗСУ – не допустити падіння міста і зберегти поточні позиції. Але у цієї історії є й інший жорстокий бік медалі. Бахмут ще й асоціюють зі словом “м’ясорубка”. А отже, українська армія саме там спалює свої резерви і поки що не може організувати наступ на більш стратегічно важливих ділянках величезного фронту.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Україна стикається з проблемою нестачі західної допомоги: без неї країна зіткнеться з проблемою функціонування

Недавні заяви глави МЗС України Дмитра Кулеби в інтерв’ю “Politico” вказують на серйозну проблему нестачі зброї серед українських військових, спричинену…

28 Березня, 2024