URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Коли в Україні з’являться західні танки

Після того, як минулого тижня країни НАТО наввипередки оголошували про готовність поставити Україні свої танки, а в Києві від цього політики і ЗМІ перебували в радісній ейфорії, цього тижня ситуація набула цілком передбачуваного обороту. Виявилося, що танки почнуть поставляти не одразу, а мінімум за кілька місяців, і що поставки розтягнуться на тривалий час.

26 січня про те, що США не встигнуть відправити танки Abrams Києву до весни заявила заступник держсекретаря Вікторія Нуланд. До цього американське видання Foreign Policy писало, що американські танки з’являться в Україні не раніше, ніж через кілька місяців.

Затримка з відправленням 31 обіцяного США танка M1A2 Abrams в Україну, як пише видання Politico, викликана тим, що єдиний завод компанії General Dynamics, який виготовляє ці машини, здатний випускати не більше ніж 12 танків на місяць, і зараз він завантажений замовленнями для Тайваню і Польщі.

27 січня агентство CNN написало, що може пройти більше року, перш ніж Україна зможе розгорнути американські танки Abrams на своїй території.

“Недотримання всіх правил технічного обслуговування Abrams може призвести до катастрофи на полі бою”, – свідчить публікація.

Також, як повідомляє BBC, в Україну американські танки вирушать без секретної броні, до складу якої входить збіднений уран, через федеральну політику США, що забороняє експорт новітнього озброєння та обладнання, що охороняється військовою таємницею, в інші країни.

Загалом, більшість політиків, оглядачів і ЗМІ сходяться на думці про те, що в Україну американські танки зможуть потрапити не раніше липня-серпня поточного року. І це – лише передбачувана дата поставок перших машин. У який термін буде поставлено всю партію з 31 танка, поки що невідомо.

Українська влада такою перспективою, зі зрозумілих причин, незадоволена. 27 січня Володимир Зеленський заявив, що якщо “Абрамси” прийдуть тільки до серпня, “буде занадто пізно”.

Щодо німецьких танків Leopard, у спробі схилити Берлін до передачі яких українські патріоти весь минулий тиждень фотографувалися в лосинах із “леопардовим принтом”, то вони почнуть прибувати в Україну тільки через 3 місяці (тобто, не раніше кінця квітня). Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

“Як перший крок Німеччина надасть відносно нові танки Leopard зі складів Бундесверу, щоб разом із партнерами мати змогу доставити в Україну перший батальйон. На другому етапі слід сформувати другий батальйон зі старих танків Leopard. Це займе трохи більше часу”, – цитує його слова видання Tagesschau.

З огляду на те, що загалом Німеччина пообіцяла відправити Україні 14 “Леопардів”, а їхні поставки почнуться не раніше кінця квітня, перший батальйон із цих (і поставлених іншими європейськими країнами) танків вдасться сформувати в кращому разі на початку літа. За таких розкладів, про будь-які весняні контрнаступи ЗСУ з масованим застосуванням західних танків мова навряд чи може йти.

Оперативно (протягом декількох тижнів) передати Україні “Леопарди” готова тільки Польща, про що цього тижня заявив заступник міністра національної оборони республіки Войцех Скуркевич. Якщо Варшава дотримає слова, до початку весни ЗСУ, можливо, матимуть у своєму розпорядженні одну роту з цих танків.

Крім Leopard 2 Польща готова передати Україні 60 танків PT-91 (польська модернізація радянського Т-72), про що заявив її прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Ці танки добре знайомі українським танкістам, оскільки минулого року Польща вже поставляла ЗСУ понад 250 таких машин. Але говорити про те, що 60 PT-91, навіть якщо їх буде поставлено швидко, здатні докорінно змінити ситуацію на фронті, вочевидь не доводиться.

З огляду на все це, можна констатувати, що узгоджені минулого тижня поставки західних танків орієнтовані, скоріше, не на забезпечення “стрімкого контрнаступу ЗСУ навесні”, як пишуть європейські та американські ЗМІ, а на поповнення втрат української армії в техніці протягом тривалого періоду часу, який розтягнеться на місяці. До моменту поставки останніх “Леопардів” і “Абрамсів” з узгоджених пакетів, перші з них уже можуть бути підбиті в бою або вимагати ремонту, через що ефект “потужного танкового кулака, одночасно зібраного в одній точці на напрямку головного удару”, забезпечити навряд чи вдасться.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика