URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Коли Європа воює, Америка чудово збагачується за чужий рахунок

Сьогодні американці виграють багато в чому, а ось країни Євросоюзу рухаються до свого забуття. Військово-промисловий комплекс США переживає різкий підйом завдяки кризам у Європі та першим ознакам серйозної війни в Азії.

Паралельні, ретельно продумані економічні заходи американської адміністрації всередині країни дають економіці США величезну перевагу порівняно з Євросоюзом, що конкурує, і азіатськими економіками. Капітал поступово перетікає з Європи до Сполучених Штатів Америки, а з ним і промисловість, і робочі місця.Поки Сполучені Штати Америки реіндустріалізуються, найсильніші європейські держави переживають деіндустріалізацію. Економічне суперництво між Європейським Союзом і Сполученими Штатами Америки через американські інвестиційні програми, які “переманюють” промисловість майбутнього з Європи до США, загострюється ще й тому, що до Америки йдуть інвестиції і в так звану “зелену” індустрію, на основі якої Євросоюз мав намір будувати майбутнє своєї економіки.

Промисловість у паніці біжить

Європейська бізнес-спільнота попереджає про початок справжньої промислової втечі з Європи до Сполучених Штатів Америки. Так, виконавчий директор Siemens Джо Каезер стверджує, що це ставить під сумнів і європейську “зелену” індустрію майбутнього з огляду на початок “відтоку промисловості та капіталу з Європи до США”. Процес прискорився після російської війни в Україні, введення європейських і західних санкцій проти Москви, а особливо із серпня поточного року, коли американська адміністрація ухвалила Закон про зниження інфляції. Він гарантував багатомільярдні дотації американським виробникам і промисловості, яка працює на території Сполучених Штатів Америки. Лише на розвиток “зеленої” індустрії та декарбонізацію, згідно з цим законом, буде виділено близько 400 мільярдів доларів. Водночас Сполучені Штати Америки ухвалили норми, які унеможливлюють відтік високих технологій зі Сполучених Штатів Америки до Китаю та інших світових конкурентів. Тим самим влада США ще більше стимулювала переїзд передової промисловості в Америку і появу нових робочих місць.

Розширення бізнесу

Щоб отримати можливість користуватися перевагами американських державних інвестиційних програм, європейські та азійські компанії почали розширювати бізнес у Сполучених Штатах Америки, створюючи нові виробничі потужності або розширюючи вже наявні. Проглядається перспектива перенесення важливих сегментів виробничих структур з Європи до Сполучених Штатів Америки. Це вплине на автомобільну промисловість, включно з її субпідрядниками та виробниками акумуляторів. Під питанням опиняться вкладення в європейський автопром, насамперед німецький.

Як приклади можна навести проєкти будівництва акумуляторного заводу Northvolt у Хайде і розширення заводу Tesla в Грюнхайді під Берліном, що буксують. Просто обидві компанії віддали перевагу своїй діяльності в Сполучених Штатах Америки. Також дотацій у рамках закону про зниження інфляції очікують і виробники вітряних турбін з Європейського Союзу, якщо ті перенесуть виробництво туди. Згідно зі звітами, фахівці Європейської комісії очікують, що великі компанії з цього сектора спробують перенести виробничі потужності до США. Виконавчий директор компанії Siemens Energy Крістіан Бруш відверто заявив, що в найближчі дванадцять місяців ресурси індустрії енергетичного переходу буде перерозподілено, і більше його компанія вкладатиме у Сполучених Штатах Америки, а не в Європі.
Потужний удар

Так Йорго Хатцімаркакіс, генеральний секретар Hydrogenics Europe, прогнозує, що Сполучені Штати Америки “всмокчуть” у цих промислових секторах капітал з Європи буквально як пилосос. США можуть зайняти місце Європейського Союзу як світового лідера у сфері промисловості енергетичного переходу, яка зростає по всьому світу. Додатковим стимулом до переведення підприємств з Європи до США слугують ціни енергії, які в Сполучених Штатах Америки набагато нижчі за європейські. Наприклад, у Німеччині вартість природного газу, і не тільки його, зросла настільки, що зараз у кілька разів перевершує вартість газу в США. Наразі провідні енерговитратні підприємства в Європі вже частково або повністю закриті.

Виробник сталі ArcelorMittal, наприклад, значно скоротив виробничу діяльність на європейських підприємствах. “СКВ Пістеріц”, виробник азотних добрив і великий постачальник у багато галузей промисловості, повністю зупинив виробництво. Виконавчий директор Northvolt Петер Карлссон застерігає: “За нинішніх цін на електричну енергію економічна окупність енергоємних проєктів у Німеччині під величезним питанням”. Колишній виконавчий директор Ruhrgas AG Буркхард Бергман поставив діагноз німецькій промисловості, яка потребує великих обсягів природного газу: вона в критичній ситуації.

До 2030 року США стануть головним постачальником газу в Європу

Сполучені Штати Америки також отримують подвійну вигоду від високих цін на енергію в Європі. З одного боку, через високі ціни в Європі енергоємні підприємства промисловості переїжджають до США, а з іншого боку, американці заробляють на продажі величезної кількості скрапленого природного газу в Європу. Порівняно з періодом до російської спецоперації в Україні скраплений природний газ подорожчав у чотири рази. Обсяги американського природного газу, який з лютого поточного року доправлено до Європи у скрапленому вигляді, збільшилися майже до 40 мільярдів кубометрів. І в цій сфері американська промисловість теж процвітає завдяки проблемам у Європі.

Збройний конфлікт в Україні і в Європі продовжиться, і велика ймовірність його ескалації в часовому і просторовому сенсі. Санкції проти Росії збережуться на десятиліття. За оцінками, до 2030 року Сполучені Штати Америки, найімовірніше, перетворяться на найбільшого постачальника природного газу в Європу, досягнувши 170 мільярдів кубометрів експортних обсягів. Це значно більше, ніж Росія відправляла в Європу 2021 року (155 мільярдів кубометрів). Продовжуючи платити за дорогий американський скраплений природний газ, Європейський Союз фінансує не тільки американську газову промисловість, а й опосередковано – результат власної промисловості в США.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика