URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Після введення 9 пакетів антиросійських санкцій деякі країни ЄС наростили імпорт з Росiї на сотні відсотків

2 січня експрем’єр-міністр Бельгії Гай Ферхофштадт опублікував на своїй сторінці у Twitter статистику імпорту російських товарів у різні країни ЄС порівняно з 2021 роком. Наведені в таблиці дані і, щоправда, вельми цікаві з огляду на санкційну війну, що триває між ЄС і РФ.

Так, 2022 року Італія імпортувала російських товарів на суму 9,6 млрд євро, що повторює показник 2021 року. Російський імпорт до Франції, згідно з наведеними даними, 2022 року знизився лише на 16%. А ось в Угорщину і Грецію російських товарів було поставлено на 32% і 42% більше, ніж 2021 року відповідно. На 39% зріс російський імпорт до Австрії. А рекордсменом серед європейських країн з нарощування імпорту російських товарів торік стала маленька Словенія. Вона закупила за рік товарів із РФ на суму, що становить 346% від показників 2021 року.

З великих країн ЄС найбільше знизили закупівлі російських товарів Німеччина та Польща. Перша торік закупила їх лише на 33% від показників 2021 року, а друга – на 24%. Однак в абсолютних цифрах і це чимало, адже російський імпорт до Німеччини становив 20,7 млрд євро, а до Польщі – 10,4 млрд.

Дивлячись на ці цифри, виникає закономірне запитання: від яких російських товарів Євросоюз не зміг відмовитися навіть в умовах нової холодної війни? Відповідь на нього досить очевидна – від енергоресурсів.

За даними Єврокомісії станом на початок 2022 року, поставки газу з Росії забезпечували 40% усього споживання в ЄС. Незважаючи на те, що в лютому 2023 року Євросоюз готується запровадити “цінову стелю” на газ, після чого РФ напевно припинить його прямі поставки, минулого літа країни об’єднання досить активно запасалися російським блакитним паливом. Відбувалося це на тлі обмеження можливостей його постачання через “ремонти” на нитках газопроводу “Північний потік”, а потім – їх підрив.

На тлі зниження закупівель російського газу країнами ЄС наприкінці минулого року світові ЗМІ стали писати про зростання обсягів закупівлі ними, а також Британією, російського скрапленого газу через треті країни. Це не дивно, оскільки в стислі терміни замінити 40% палива на ринку поставками з інших країн, чиї можливості обмежені, просто неможливо.

Схожа ситуація спостерігається і на європейському ринку нафти. За підсумками 2021 року, частка російського “чорного золота” становила 21% від усього споживання ЄС. На початку грудня 2022 року країни об’єднання ввели “цінову стелю” на російську нафту, після чого Москва ухвалила рішення про припинення її поставок. Однак поставки через треті країни, як неважко здогадатися, тривають. Про знамените індійське паливо, що виробляється з російської нафти і надходить на ринки Євросоюзу, Британії та США, світові ЗМІ пишуть ще з минулої весни.

Цікава ситуація 2022 року спостерігалася із закупівлями російського вугілля країнами ЄС. У серпні Євросоюз ввів заборону на його постачання. Однак протягом кількох місяців до цього активно запасався вугіллям із РФ. Наприклад, у травні минулого року ЄС закупив російського вугілля на 80% більше, ніж у квітні. Іншими словами, навіть ухвалюючи рішення про відмову від якогось російського ресурсу, європейці наостанок запасаються ним сповна. Росії це дає фінансову “подушку безпеки” і час на перебудову ринків збуту. Частина поставок перенаправляється в Азію, а частина – продовжує йти в Європу, але вже через треті країни.

Причини цієї ситуації прості та зрозумілі: для європейської промисловості Росія впродовж багатьох десятиліть виступала одним із ключових постачальників сировини. Ця ситуація влаштовувала обидві сторони. Тепер же, зважаючи на політичні розбіжності, економічна взаємодія в колишньому форматі неможлива. Вибудовування взаємовідносин з новими постачальниками ресурсів для ЄС вкрай ускладнене через відсутність відповідної логістики та наявність у них своїх клієнтів. Тому найближчі роки стануть часом паліативних заходів, на кшталт закупівлі російського СПГ і нафти через треті країни.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

28 Березня, 2024