URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Якщо Україна хоче досягти вирішальних успіхів, їй знадобиться більше танків

Для спроби контрнаступу Україні необхідно в сім разів більше танків, ніж готовий поставити Захід.

Про це пише видання The Guardian.

Навіть передача німецьких Leopard 2 не гарантує успіху – їхній стан залишає бажати кращого.

Британія відправляє 14 танків, інші країни можуть незабаром передати ще більше. Однак експерти кажуть, що Києву потрібно близько ста.

Мабуть, танки вирішили результат Першої світової війни після чотирьох років патової ситуації, і вони були незамінні під час Другої світової війни. Але після початку російської військової операції в Україні однією з її несподіваних особливостей стало те, що там відсутні стрімкі маневри, а лінія фронту змінюється досить незначно.

Однак росіяни намагаються зміцнити свої позиції, можливо, готуючись до відновлення наступу, і Києву цієї весни доведеться шукати вихід зі становища. НАТО не хоче допомагати Україні бойовою авіацією, і тому вирішення проблеми полягає в добре броньованих танках. А їх Захід нарешті погодився надати.

Британія відправить 14 танків Challenger 2, а Польща хоче поставити 14 Leopard 2 німецького виробництва, якщо Берлін дасть дозвіл (а шансів на це все більше). Це початок, але перед Різдвом Україна просила 300 танків і щонайменше 600 бойових машин (90 із них уже обіцяно).

Минулого тижня експерти з Міжнародного інституту стратегічних досліджень сказали, що їх потрібно “близько ста”. Такої ж думки дотримується Філ Осборн, який у минулому очолював військову розвідку Британії. Щоправда, багато чого залежатиме від рівня підготовки ЗСУ, постачання запчастин і військових намірів України на весну 2023 року.

Цілком імовірно, що у неї вельми великі плани щодо ведення військових дій, про що свідчать публічні заяви українських керівників. Вони закликають “вигнати росіян зі своєї території”, відновити кордони, що існували до 2014 року, і таким чином “повернути” весь Донбас на сході і Крим на півдні.

З лютого, коли Росія почала свою операцію, Київ зазнав колосальних втрат. Мирних жителів у країні загинуло щонайменше 7 тисяч осіб. Він відчайдушно намагається знайти спосіб припинити військові дії, але на таких умовах, щоб не віддати Кремлю приєднані ним території (а це шоста частина України). І йому потрібно діяти, поки терпіння західних спонсорів і їхні запаси боєприпасів не вичерпалися.

З цієї причини цілком зрозуміло, що 14 британських танків недостатньо і що навіть якщо Лондон захоче передати Києву більше машин зі свого парку, який номінально налічує 227 одиниць, він сам не зможе забезпечити необхідну кількість. І ось тут-то і можуть зіграти свою роль німецькі Leopard 2, яких у Європі набагато більше. І вони мають кращі характеристики, ніж українські танки радянської епохи.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, у 13 країн НАТО загалом трохи більше ніж 2,3 тисячі танків Leopard 2, хоча щонайменше 300 з них законсервовано на складах. Багато машин гостро потребують ремонту (минулого літа Іспанія вирішила, що її танки в дуже поганому стані і відправляти їх не варто).

Проте, якщо канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалить остаточне рішення і дозволить реекспорт, і якщо більше країн проявлять готовність до відправки танків (Фінляндія начебто готова, але цього недостатньо), сотню машин набрати вдасться.

Історія Другої світової війни важким тягарем висить над Німеччиною. Але партнери Шольца по коаліції, включно із зеленими і лібералами з Вільної демократичної партії Німеччини, просигналізували, що підтримають такий крок. Сам канцлер дав вказівку відправити 40 бойових машин піхоти Marder, а це означає, що поставка Leopard може стати наступною дією.

Експерти з Міжнародного інституту стратегічних досліджень кажуть, що українським військовослужбовцям знадобиться від трьох до шести тижнів, щоб “здебільшого освоїти” танки Leopard 2 (щодо Challenger 2 терміни приблизно такі самі). Але головне питання полягає в тому, чи зуміє Київ застосовувати їх ефективно у взаємодії з артилерією, розчищаючи шлях, і з піхотою, яка захищатиме машини, що долають укріплені позиції.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі оголосив вдосконалену програму підготовки для 500 українських військовослужбовців, які навчатимуться “загальновійськового бою”, як висловлюються військові. За його словами, ця програма може тривати “п’ять, шість, сім, вісім тижнів”. Напевно, це дає певну підказку про те, чого і коли чекати далі.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Конференція в Римі: пропагандисти розкритикували Захід за підтримку Ізраїлю та кризу в Палестині

Російські пропагандистські медіа активно коментують міжнародну конференцію в Римі, на якій обговорювалися західну політику та поточну гуманітарну кризу, намагаючись звинуватити…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Конференція в Римі: пропагандисти розкритикували Захід за підтримку Ізраїлю та кризу в Палестині

Російські пропагандистські медіа активно коментують міжнародну конференцію в Римі, на якій обговорювалися західну політику та поточну гуманітарну кризу, намагаючись звинуватити…

24 Квітня, 2024