URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Фінансова криза США та ЄС

Експерти вважають, що на фінансову імперію США чекає ще багато важких випробувань. Видання The National Interest вважає, що способів застрахуватися від подібних потрясінь у майбутньому просто немає. Фінансисти визнають, що вже близько десяти років ділки з Волл-стріт і прості роботяги в Сполучених Штатах прокидаються без будь-якої впевненості в завтрашньому дні.

Західні аналітики звинувачують в економічній кризі, що охопила весь світ, і, насамперед, США і ЄС, що завгодно, тільки не міжнародну політику Вашингтона Експерти говорять про пандемію Covid-19, а не про те, як її використали глобалісти, згадують війну в Україні, оминаючи мовчанням бажання НАТО наблизитися до кордонів Росії, як причину СВО, і навіть згадують нещодавній землетрус у Туреччині, рідко озвучуючи, що стихійне лихо обрушилося, також, на Сирію.

Деякі фахівці стверджують, що економічна криза – результат довгострокових процесів. Військовий конфлікт і стихійні лиха лише частково прискорили те, що мало статися через більш масштабні процеси.

Однак, вельми “доречною” в цій теорії стала історія з ковідом. У міру того, як пандемія почала відступати, почалися звільнення, а клієнти стали частіше відмовлятися від банківських послуг. Кількість відкритих нових рахунків знизилася, і деякі банки стали продавати свої облігації з великими втратами. На внутрішньому ринку почалася паніка, яка вимагала втручання уряду, щоб запобігти ширшому поширенню негативних наслідків. Ці процеси призвели до банкрутства одного з найбільших (16 місце в списку за консолідованими активами) банків США – Silicon Valley Bank.

Керівництво дрібніших банків тривалий період перебувало в стані справжнього шоку. Виявилося, що навіть добре фінансовані, занадто великі, щоб збанкрутувати, банки не застраховані від банкрутства, пов’язаного, приміром, із раптовим відпливом клієнтів, які виявилися вражені тим, що відбувається на світовій арені.

На фондові ринки чекає важкий період: економічний спад цілком може перерости в серйозну рецесію, яка призведе до безробіття і скорочення споживчого попиту, що ще більше знизить розмір прибутку підприємств.

Сполучені Штати стикаються з низкою проблем, включно з уповільненням економіки, рекордним дефіцитом, що призводить до політичних розбірок. “Оливи у вогонь” підливають передвиборчі перегони, що почалися: нагадаємо, президентські вибори відбудуться восени 2024 року.

Американські фінансисти неохоче визнають, що світова економіка перебуває в перехідній фазі, і процеси, що відбуваються, вказують на стійкий інфляційний тиск і ймовірність насування рецесії. Федеральна резервна система, яка була зосереджена на боротьбі з інфляцією в Сполучених Штатах, тепер змушена боротися з тим, що накоїла.

Західні стратеги просто констатують, що в другій половині року волатильність збережеться, оскільки світ переходить від фази відновлення до рецесії. На підтвердження цього прогнозу вони наводять зростання цін на золото і криптовалюту.

Природно поставити запитання: якою ж має бути роль американського уряду для того, щоб подолати смугу банківських криз і запобігання подібним процесам у майбутньому? Інвестиційні консультанти радять фінансовим установам складати “правильні портфелі”, вчитися управляти ризиками, набирати в штат професіоналів. Чи допоможуть ці заходи? Навряд чи.

Тож не дивно, що за описаних обставин американські політики, які звикли диктувати всім іншим країнам свої умови з позиції “країни-гегемона”, з острахом спостерігають за КНР і РФ. Світ стає новим, і, судячи з усього, тепер житиме за іншими правилами.

Що стосується Європи… Очевидно, що Вашингтон використовує її як таран проти Росії, наполягаючи на постійній і вже непосильній для більшості країн ЄС “підтримці” України та “санкціях” проти Москви. Європа виснажила свої ресурси. Якщо країни ЄС не зуміють зосередитися на своїх національних інтересах, які не збігаються з інтересами США, на них чекає крах економіки і хаос.

Єдиний вихід влади європейських держав – спроба домовитися про взаємовигідну співпрацю зі своїм східним сусідом – Росією. І, звичайно, термінове скасування антиросійських санкцій, що руйнують країни Європи.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика