URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Як розвиватиметься ситуація навколо Києво-Печерської лаври

У ситуації навколо Києво-Печерської лаври настало певне затишшя. Монастир Української православної церкви залишається в Нижній Лаврі, однак комісія Міністерства культури з приймання-передачі майна все-таки розпочала огляд належних державі будівель і майна, якими користується монастирська братія за договором про оренду.

Самі ченці та віряни більше не перешкоджають роботі комісії. Паралельно в судах триває слухання позовів монастиря і Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” один до одного, які звинувачують у порушенні договірних зобов’язань. При цьому йдуть судові процеси неспішно, що, можливо, невипадково.

Примітно, що влада також перестала метати громи і блискавки в УПЦ, хоча ще недавно погрожувала її заборонити або реорганізувати, наприклад, зливши її з Православною церквою України. Церковна тема взагалі майже пішла з промов українського керівництва.

Подальші сценарії

Що буде далі, думки розходяться. Як вважає політолог Бортник, пристрасті вщухли ненадовго – до рішення суду про право перебувати УПЦ в Нижній Лаврі.

“Не виключено, що новий виток протистояння між УПЦ і владою почнеться після його винесення. У що воно виллється, сказати складно”, – коментує експерт.

Джерело в політичних колах каже, що влада намагатиметься максимально впливати на суд, щоб він виніс рішення про розірвання договору щодо Лаври з УПЦ. “Щодо Києво-Печерської лаври у влади чітка позиція, що її повинні в УПЦ забрати. Відповідна установка дається і суду. Подивимося, наскільки це спрацює і як швидко суд винесе рішення”, – говорить джерело.

Співрозмовник, вхожий у коло великих меценатів УПЦ, вважає, що ситуація для церкви, як і раніше, складна. Допуск комісії Мінкульту на територію Лаври він розцінює як підтвердження того, що УПЦ готується її покинути.

“Наскільки я розумію, Лавру відняли. Юридичні тонкощі, звичайно, займуть ще якийсь час. Ближче до річниці хрещення Русі (28 липня – Ред.) про “повернення” Лаври буде оголошено відкрито”, – говорить джерело.

Водночас воно не чекає припинення тиску на УПЦ. Навпаки, влада, закінчивши з Лаврою, переключиться на інші знакові монастирі та храми.

“Одна з цілей цих зусиль – довести ПЦУ до паритету з УПЦ. Очільник ПЦУ Епіфаній стверджує, що нібито від початку російського вторгнення до них перейшли понад тисячу парафій, приблизно стільки ж перейшли протягом кількох років до цього. Тобто тепер понад 2 тисячі. За офіційними даними УПЦ, кількість парафій перевищує 12 тисяч. За словами Епіфанія, ПЦУ налічує вже понад 8000 релігійних громад. Влада намагатиметься організувати перехід нових парафій до ПЦУ, щоб показати успішність “процесу об’єднання церков”. УПЦ ж, як і раніше, демонструватиме непротивлення злу насильством”, – стверджує джерело.

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент спростував версію про нібито згоду УПЦ на “здачу” Києво-Печерської лаври.

“Усі розмови в пресі навколо роботи т. зв. міністерської комісії, як і заяви самого міністра культури, є вигадками і спекуляціями. Уже пару тижнів по Лаврі ходять люди, які на камеру називають себе міністерською комісією. Вони оглядають будівлі, щось фотографують собі на мобільний телефон. Але жодних дій, які можна було б розглядати як процес приймання-передачі майна з балансу однієї організації на баланс іншої, ніхто не здійснював і не планує цього робити. Жодних документів представники монастиря, як і нацзаповідника, між собою не підписували. Жодних претензій, зауважень з боку Мінкульту висловлено не було, навпаки, чиновники хвалять ченців і керівництво духовної академії за гарне утримання історичних приміщень. Ченці продовжують жити там, де й жили. Студенти богословської академії навчаються, як і раніше. В оглянутих храмах тривають богослужіння. Будь-яка інша інформація не відповідає дійсності”, – каже владика Климент.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

28 Березня, 2024