URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Закулісні перемовини на тему припинення війни в Україні

Ціла серія публікацій на тему вирішення конфлікту в Україні з’явилася на вихідних в американських ЗМІ.

Почнемо з публікації в The Washington Post. За даними видання, адміністрація президента США Джо Байдена неофіційно просить українське керівництво “показати відкритість до переговорів із Росією і зняти публічну відмову долучитися до перемовин про мир, поки Путін при владі”.

Джерела видання підкреслюють, що Вашингтон у такий спосіб не штовхає Київ за переговорний стіл, однак це потрібно, щоб зберегти за українцями підтримку країн, стурбованих наслідками війни для них самих.

Це складне завдання для американської сторони, яка “вважає, як і її українські колеги”, що Путін “несерйозний” у питанні переговорів, проте позиція Зеленського зустрічає нерозуміння не тільки серед союзників США, а й у країнах Африки та Латинської Америки.

“Втома від України – це реальна проблема для деяких наших партнерів”, – цитує WP анонімного американського чиновника.

Ба більше, у США фіксується погіршення ставлення до підтримки України серед прихильників Республіканської партії, що в разі її перемоги на виборах (і переходу обох палат Конгресу під їхній контроль) може створити складнощі для продовження поставок на попередньому рівні.

При цьому радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван під час одноденного візиту до Києва 4 листопада запевнив, що незалежно від можливих змін у внутрішньоамериканських розкладах підтримка України збережеться. До поїздки Саллівана, наступного дня після якої і вийшла публікація у WP, ми ще повернемося.

Хай там як, джерела WP вважають, що зрештою український президент Володимир Зеленський може підтримати переговори і піде на поступки. Водночас, продовжує видання, Київ намагається “зафіксувати якомога більше військових успіхів” до настання зими, коли може з’явитися “вікно для дипломатії”.

Зазначимо, що публічно після переговорів із Салліваном український президент і глава його Офісу висловилися за війну до перемоги, під якою вони розуміють вихід на кордони 1991 року. І тільки після цього можливі будь-які переговори. Потім цю тезу Зеленський повторив ще кілька разів.

Інше видання – The Wall Street Journal – також опублікувало кілька примітних публікацій.

В одній йдеться про те, що представники країн Заходу в приватному порядку обговорюють умови мирної угоди між Україною і Росією. При цьому, як сказано, майже всі вони намагаються уникати заяв, які б поставили Україну “в будь-які рамки”. Джерела WSJ кажуть, що західним урядам доводиться змінювати риторику через мінливі настрої всередині їхніх країн, показуючи, що вони зосереджені на досягненні справедливого миру.

Інша публікація WSJ повертає нас до Саллівана. Як стверджують джерела видання, помічник президента США, виявляється, протягом останніх місяців підтримує постійний зв’язок із близькими до Путіна помічником президента РФ Юрієм Ушаковим і секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим.

Мета цього спілкування, за даними видання, – “уберегти [ситуацію] від ризику ескалації і підтримувати канали комунікації”, але “не обговорювати угоду про закінчення війни”. Нібито саме через Саллівана російському керівництву було донесено інформацію про те, що використання ядерної зброї Кремлем спричинить “катастрофічні наслідки” для Росії.

Зміст цих статей можна звести до таких тез: Вашингтон вважає за потрібне підтримувати неофіційні контакти з Москвою, щоб уникнути нової ескалації в російсько-українському конфлікті, та водночас закликає Київ пом’якшити позицію щодо перспектив поновлення перемовин з РФ, щоб заспокоїти ті країни-союзники, які почали втомлюватися від безперервного протистояння.

Ці публікації вже прокоментувала українська влада, назвавши їх “інформаційною програмою” росіян з метою примусу України до перемовин з РФ.

“Ніхто Україну до невигідного переговорного процесу, а скоріше до визнання ультиматуму Росії, не примушує. Це дуже важливо розуміти”, – заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

На Заході ж чутки про переговори підтвердили частково.

Держдеп США сказав, що представники адміністрації Байдена підтримують контакт із Москвою, але не з питань миру в Україні, а з “метою зниження ризиків у двосторонніх відносинах”.

А радник президента США Салліван заявив, що контакти з Росією були “на високому рівні” і їхньою метою було зниження ризику використання ядерної зброї, а також попередження Москві щодо наслідків такого використання.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
Військком із Запоріжжя постане перед судом за незаконне нарахування підлеглим понад 1 млн гривень

Колишній керівник Запорізького обласного ТЦК організував корупційну схему з бойовими виплатами своїм підлеглим, повідомляє “Ukrrain”. Співробітники ДБР викрили корупціонера і…

28 Березня, 2024