URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Контрнаступ і його дати – міркування з теми

Захід продовжує постачання Україні зброї: Словаччина передала Києву всі 13 обіцяних винищувачів МіГ-29. Також все більше відео американських БМП Bradley в Україні. Також в Україні з’явилися польські танки PT-91 Twardy (модернізовані Т-72).

Росіяни ж продовжують зміцнювати свої південні фланги. Українські військові телеграм-канали публікують супутникові фото російських укріплень у Запорізькій області. Видно ланцюжки окопів навколо захоплених Токмака і Пологів.

Говорячи про перспективи продовження військових дій, у США сьогодні зробили примітну заяву – бої можуть тривати ще кілька місяців. Таку думку висловили в Пентагоні. Зазначимо, що раніше звучали оцінки, що війна триватиме не місяці, а роки.

Але були й інші оцінки – наприклад, про те, що фінансування для України у Штатів вистачить до осені, а далі почнуться проблеми, пов’язані з вибиванням грошей із республіканського (тобто, ворожого Байдену) Конгресу. І без переконливих перемог ЗСУ ймовірність виділення нових грошей у порівнянних обсягах невелика.

І сьогодні заступник міністра оборони США Колін Каль зробив заяву, що співвідноситься з саме цією позицією. “Очевидно, що у нас є екстраординарний обсяг грошей, який конгрес виділив на підтримку оборони України, але він не є безмежним”, – сказав Каль.

Найбільш обговорювана новина дня на тему контрнаступу – стаття журналу Newsweek про те, що США очікують його початку 30 квітня. За даними журналу, витоки Пентагону “повідомляють, що поставки і підтримка спрямовуються в Україну напередодні українського наступу, запланованого на 30 квітня”.

З посиланням на джерела в розвідспільноті видання пише, що злиті дані про дату наступу базуються на перехопленні телефонних розмов і найімовірніше є “справжнім секретом”, а не фейком.

Щоправда, все ж незрозуміло, звідки ця дата взялася – і чому вона не спливала раніше, коли злиті в Мережу документи “по кісточках” розібрали інші ЗМІ. Ба більше, інші аналітики витоків говорили про те, що дати контрнаступу в них не міститься, і це підтверджувала українська влада.

В українських телеграм-каналах пишуть, що Newsweek неправильно інтерпретував документ із “витоків”, що вже публікувався. Там зазначено, що до 30 квітня Захід закінчить підготовку дев’яти українських штурмових бригад. Але необов’язково саме тоді почнеться наступ.

Але, тим не менш, сама по собі інформація про те, що для наступу готуються 9 бригад – цікава. Це близько 45 тисяч військових.

“Загальна кількість техніки, необхідна для них, “становить 253 танки, 381 одиницю механізованої техніки, 480 одиниць автомобільної техніки та 147 одиниць артилерії плюс поставка 571 американського броньованого автомобіля HMMWV”, – пише Newsweek про їхнє спорядження.

Тим часом у російській блогосфері з приводу названої дати сьогодні знову заговорили про те, що мета витоків – дезінформація російського командування, а самі зливи були контрольованими.

Як аргумент наводиться публікація Wall Street Journal, де виявлено ще одне джерело, через яке публікувалися документи. Це телеграм-канал Donbass Devushka, який веде, як з’ясувалося, колишня військовослужбовець ВМС США, 37-річна Сара Білс, яка служила на військово-морській авіабазі США на острові Уїдбі.

За даними WSJ, на каналі було викладено чотири файли із засекреченою інформацією. Білс визнала, що була адміністратором каналу, а також брала участь у зборі коштів через нього, але заперечує, що вона розміщувала документи. Імена інших адміністраторів вона називати відмовилася.

Російські коментатори вважають і Білс, і нещодавно заарештованого Джека Тейшейру каналами для зливу потрібної американській розвідці інформації.

Утім, навіть якщо це й так, то для дезінформації це занадто очевидна схема, і дивно чекати, що вона зможе щось змінити в російських планах. Тому вже лунають думки, що цілі витоків можуть бути іншими.

Наприклад, Україна. У документах є оцінки, що на владу в разі провалу на війні чекає політична турбулентність, і є загроза зміни керівництва країни. Що можна розцінити як певний натяк на адресу Києва – більше прислухатися до думки західних партнерів, від чиєї позиції чималою мірою залежить політична стабільність і стійкість влади в країні.

Також витоки, не виключено, спрямовані на сам Захід, чию громадську думку можуть готувати або до згортання конфлікту, або до посилення поставок зброї. Оскільки розмови про те, що контрнаступ ЗСУ може не виправдати надій, підходить загалом до обох висновків.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте

  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика
  • Google News
  • Uncategorized
  • Аналітика
  • Економіка
  • Енергетика
  • Європа
  • Новини
  • Окуповані території
  • Політика