URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Екс-глава Франції Франсуа Олланд спростував пранкерів “Вована” і “Лексуса”

У нещодавній розмові з російськими пранкерами Вованом і Лексусом екс-глава Франції Франсуа Олланд зробив кілька заяв про Мінські угоди, повідомляє Libération.

Багато хто сприйняв їх так: домовленості були вивертом НАТО, яка повалила законну владу в Україні. Автори статті це спростовують.

Екс-главу французької держави розіграли два росіяни, які видали себе за колишнього президента України Петра Порошенка, у дуже політично орієнтованому інтерв’ю.

У підсумку в мережі з’явився п’ятнадцятихвилинний обмін думками про українську кризу і про ситуацію в цьому регіоні в останні десять років. Але деякі заяви Олланда, опубліковані в четвер (6 квітня, – Прим. URAUA.Info), були спотворені в соціальних мережах.

“Пранкери Вован і Лексус, які видавали себе за Петра Порошенка, обманним шляхом змусили експрезидента Франції Франсуа Олланда визнати, що Мінські угоди були вивертом НАТО для мілітаризації України, а західні країни повалили демократично обраний український уряд у 2014 році”, – пише kanekoa.substack.com. 6 квітня у Твіттері, чиє повідомлення отримало 36 тисяч лайків.

Твіт змусив відреагувати самого Ілона Маска, який запитав, чи були ці слова “правдою”. Цей епізод був також згаданий кількома російськими державними ЗМІ та радіостанцією Sud Radio, яка транслювала урізану версію розмови.

Що ж було насправді? Дзвінок датується 8 лютого. Франсуа Олланд пояснив CheckNews:

“Я й гадки не мав, що це була маніпуляція. Контакт було встановлено через людину, яка представилася головою адміністрації Порошенка. Ми перевірили, що це був він, у нас не було підстав щось підозрювати”.

Потім колишній президент описав те, що схоже на Deepfake, процес технічного маніпулювання зображенням, який в основному використовується для відображення обличчя іншої людини. Але Франсуа Олланд розібрався в тому, що сталося:

“Це було дуже, дуже добре зроблено, йому вдалося ідеально зобразити Порошенка під час відеодзвінка. Але важливо те, що я сказав, це те, що я говорю публічно в усіх інтерв’ю про Мінські угоди і про відповідальність Росії”.

Якщо не переказувати весь діалог цілком, то головний сенс сказаного Олландом буде в тому, що він бачить у Мінських домовленостях “утвердження територіальної цілісності України”.

Далі Франсуа Олланд сказав, що ця угода також дала Києву час для відновлення. Що підтвердив експрезидент Франції:

“Саме ми хотіли виграти час, щоб дозволити Україні відновитися, зміцнити свої військові ресурси”. Але це “ми”, коли його запитують про заяву Меркель, відноситься до нього і Меркель, а не до НАТО. Ідеться справді про Мінські угоди – 2, підписані в лютому 2015 року в білоруській столиці в рамках так званого “нормандського” формату: тобто за присутності Франсуа Олланда (Франція), Ангели Меркель (Німеччина), Петра Порошенка (Україна), Володимира Путіна (Росія) і представників самопроголошених Донецької та Луганської Народних Республік (сепаратисти). Ці угоди, що послідували за першими ефемерними Мінськими домовленостями, підписаними кількома місяцями раніше у вересні 2014 року, були дуже швидко порушені.

Франсуа Олланд також пояснив CheckNews свою позицію:

“У жодній із моїх заяв, – бо саме на цьому вони намагалися наголосити, – я не давав зрозуміти, що ми підписали Мінські угоди, щоб дати змогу українцям підготуватися до конфлікту. Країна потребувала відновлення стабільності та зміцнення своїх військових ресурсів на випадок нападу. Зараз, після інтерв’ю Меркель [і її заяви про Мінські угоди] вони абсолютно точно хочуть продемонструвати, заявити, що Мінськ був обманом, щоб дозволити Україні озброїтися, підготувати агресію, хоча такого не було. Ми хотіли захистити Україну [від вторгнення], яке в підсумку здійснила Росія”.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте