URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

У Польщі вартість заморозки цін на газ зрівняється із сумою дефіциту бюджету

Міністерство клімату та довкілля Польщi підрахувало вартість заморозки цін на енергію та газ. Вона сягнула 69 мільярдів злотих. Це приблизно стільки ж, скільки становитиме дефіцит бюджету у 2023 році.

Міністерство клімату відповіло на запитання журналiстiв і повідомило, що вартість компенсацій, які надають торговельним компаніям за заморожування цін на енергію і газ, сягне кількох десятків мільярдів злотих залежно від механізму.

“Орієнтовна вартість компенсації торговельним компаніям відповідно до закону від 7 жовтня 2022 року про спеціальні заходи щодо захисту споживачів електроенергії у 2023 році у зв’язку із ситуацією на ринку електроенергії становитиме 22,4 мільярда злотих”, – повідомило відомство.

Цей захід передбачає заморозку цін на енергію на рівні 2022 року до певної межі, розрахованої в кіловат-годинах.

“Орієнтовна вартість компенсації торговельним компаніям відповідно до закону від 7 жовтня 2022 року про надзвичайні заходи щодо обмеження цін на електроенергію та підтримки деяких споживачів у 2023 році становитиме 19,6 мільярдів злотих”, – повідомляє міністерство клімату.

Це рішення передбачає максимальну ціну 785 злотих за мегават-годину для таких споживачів, як комунальні підприємства, місцеві органи влади, мікро-, малі та середні підприємства.

“Орієнтовна вартість компенсацій для газових компаній, які продають у 2023 році природний газ споживачам за максимальною ціною, встановленою законом про спеціальний захист деяких споживачів газового палива у 2023 році у зв’язку із ситуацією на газовому ринку, становитиме близько 27 мільярдів злотих”, – додало міністерство.

Цей захід передбачає максимальну ціну на газ у тарифі для домашніх господарств, житлових спільнот, закладів з догляду та соціальної допомоги, освіти та релігійних об’єднань на рівні 2022 року, або близько 200 злотих за мегават-годину.

Для порівняння, розрахункова вартість атомної електростанції в Польщі становить 100 мільярдів, а витрати на озброєння, заплановані після початку спецоперації Росії в Україні, – близько 200 мільярдів злотих. Бюджетні витрати, заплановані на 2023 рік, сягають 672,7 мільярда злотих, доходи – 604,7 мільярда злотих, а дефіцит бюджету – 68 мільярдів злотих.

Ціни на енергію і газ, які залежать одна від одної на європейському ринку, почали зростати від моменту скорочення постачань блакитного палива з Росії та після початку спецоперації в Україні, а найвищий рівень було зафіксовано влітку. Тепер вони знижуються на тлі падіння попиту, викликаного дорожнечею. За оцінками mBank, інфляція в Польщі може сягнути 21% у лютому через тиск, спричинений цінами на енергію і паливо.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте