URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

У світі наближається важка енергетична криза

В Україні через перебої з електроенергією масово включають генератори. На них зараз сидять всі – і приватний сектор, і бізнес, і критична інфраструктура.

“Генератори везуть тисячами на день. Так підприємства намагаються вирішити питання з електроенергією”, – говорить глава концерну” Ярослав ” Олександр Барсук.

За даними народного депутата, голови фракції “Голос” Ярослава Железняка, в країну завезли 136 тисяч генераторів майже на 88 млн доларів.

І це вже позначається на паливному ринку. Як зазначив керівник агентства “А-95” Сергій Куюн, на “фактор генераторів” ніхто не розраховував, та й прорахувати його складно, так як кількість обладнання постійно змінюється. Тим часом через генератори цього року не відбулося сезонного спаду попиту на паливному ринку. Що спровокувало зростання цін на 0,5 — 1 гривню на літрі (середня вартість сьогодні — 50,7 гривні за літр бензину, 54,41-дизеля).

Втім, ці цінники далеко не остаточні. Постачальники, посилаючись на паливну кризу в Європі, кажуть, що складно в принципі імпортувати дизель, а сам він дорожчає. За словами власника мережі “Прайм” Дмитра Леушкіна, зростання цін на українських АЗС складе близько 2 гривень за літр.

Попит на генератори в Україні почав зростати ще з літа, коли експерти заговорили про “складну зиму” без електроенергії та опалення. З жовтня, після перших атак ворога на нашу енергосистему, ажіотаж по генераторам посилився, а ціни на них різко пішли вгору. Товар став дефіцитом, на нього записувалися в листи очікування, переплачували подвійний цінник.

Втім, в ситуації з паливом “фактор генераторів” – лише один з нюансів. Насправді все куди складніше. На Європу, та й світ в цілому, насувається дизельна криза.

“Його вплив може бути величезним — від ціни на індичку на День подяки до рахунків споживачів за опалення додому цієї зими”, — цитують ЗМІ старшого віце-президента з енергетики британської філії RJ OBrien Limited Олега гірко.

Bloomberg пише, що протягом декількох найближчих місяців майже кожен регіон на планеті зіткнеться із загрозою дефіциту дизеля. У США запаси дизеля і мазуту впали до мінімуму за останні 40 років, а ціна на споті в 2022 році зросла на 50%. Дефіцит є також в Європі – там запаси мінімальні з 2011 року, через що розрив у цінах між нафтою і дизелем досяг 40 доларів, хоча зазвичай не перевищував 12 доларів. А зі вступом в силу ембарго на російську нафту ситуація може ще більше погіршитися.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте