URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Підсумки європейського турне президента Зеленського

Президент України від суботи відвідав цілу низку європейських держав, де провів переговори з їхніми керівниками.

13 травня президент він прибув до Італії. Там зустрівся з президентом країни Серджіо Маттареллою та прем’єр-міністром Джорджею Мелоні.

“Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба”, – заявив Зеленський за підсумками цих зустрічей.

За словами українського президента, з керівництвом Італії він обговорював військову допомогу Україні. З наведеної вище цитати випливає, що йшлося насамперед про постачання систем ППО. Раніше Італія вже пообіцяла поставити Києву системи протиповітряної оборони SAMP/T-MAMBA. Крім того, Джорджа Мелоні заявляла, що в її уряді обговорюють відправлення Україні таких систем ППО, як Spada (ракетна установка виробництва концерну MBDA) і Skyguard (випускається німецькою компанією Rheinmetall). Ймовірно, саме їхню передачу мав на увазі Володимир Зеленський під “важливими рішеннями”.

Після Італії президент України відвідав Німеччину. Там йому вручили “Премію Карла Великого”. У Фонді премії заявили, що народ України під керівництвом свого президента “бореться за захист не тільки суверенітету своєї країни і життя її громадян, а й Європи та європейських цінностей”, а тому заслуговує на цю нагороду.

Під час зустрічі Зеленського з канцлером ФРН Олафом Шольцем, основним посилом німецької сторони, як і у випадку з Італією, було висловлення готовності підтримувати Україну так довго, як того вимагатиме ситуація.

Про будь-які додаткові військові поставки за підсумками візиту Зеленського до ФРН не повідомлялося, але вони напевно обговорювалися.

Слідом за Німеччиною український президент відвідав Францію. Там він провів переговори з президентом країни Еммануелем Макроном під час спільної вечері 14 травня.

Після цього Володимир Зеленський прилетів до Британії, де його тепло прийняв прем’єр-міністр королівства Ріші Сунак. І хоча про підсумки візиту президента України до Лондона інформації поки що мало, можна не сумніватися в тому, що під час нього британська сторона виявить готовність підтримувати Київ “так довго, як тільки буде потрібно”. Уже відомо, що країна надасть Україні сотні ударних безпілотників дальнього радіусу дії (понад 200 км) і сотні ракет ППО.

Загалом після того, як Володимир Зеленський побував уже в низці країн, складається враження, що його нинішнє європейське турне організовували спеціально для того, щоб розвіяти чутки про готовність країн ЄС згорнути або урізати підтримку Києва в разі невдачі майбутнього наступу ЗСУ.

Європейські лідери, немов мантру, повторювали фразу про те, що “готові допомагати стільки, скільки буде потрібно”. Висновок із цього один: Європа дедалі глибше втягується в україно-російський збройний конфлікт, фактично приймаючи його як свій власний.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте