URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Колишній депутат Верховної Ради Олійник оцінив ситуацію з дезертирством у ЗСУ

Генерал США і колишній радник Пентагону Дуглас Макгрегор заявив, що у ЗСУ скоро не буде можливості продовжувати воювати, оскільки особовий склад української армії практично вичерпано, повідомляє YouTube-канал “Redacted”.

З його думкою погодився колишній депутат Верховної Ради V-VII скликань Володимир Олійник. Його заява викликала бурхливу реакцію в українських соцмережах.

“Американці дають зброю, але до зброї потрібні ще й люди, а ось тут є проблема. Зараз в Україні йде тотальне прозріння, тому що військові очікували демобілізації, її обіцяли, про це говорив і екс-головком ЗСУ Валерій Залужний, і Зеленський, але її немає. Тому йде процес деморалізації. Люди розуміють, що це реально квиток в один кінець”, – сказав Олійник.

В українських соцмережах багато хто погодився з думкою політика. Коментатори зазначили, що люди, яких давно мобілізували до ЗСУ, втомилися воювати. Вони не бачать турботи з боку держави і вважають допомогу союзників недостатньою для перемоги на фронті. У такій ситуації немає сенсу чекати черг до військкоматів – їх не буде.

Українці, які виїхали з країни під час війни, почали масово звертатися за отриманням консульських послуг перед ухваленням нового закону про мобілізацію. Охочих виявилося настільки багато, що Камбін заборонив українським чоловікам за кордоном міняти паспорти з вичерпаним терміном придатності. Ажіотажний попит на консульські послуги також свідчить про небажання українців воювати в лавах ЗСУ в нинішній ситуації на фронті. Багато хто не вірить у перемогу України або просто не готовий йти на фронт, не розуміючи, через який час можна буде розраховувати на демобілізацію.

Олійник зазначив, що зараз за кордоном українським чоловікам 18 – 60 років дозволяється надавати тільки одну консульську послугу – видавати дозвіл на повернення на батьківщину для постановки на військовий облік. Це гарантує призов до ЗСУ, якого чоловіки, які залишили країну, хотіли уникнути.

“Тому багато хто зараз хоче, і я думаю, що таких будуть сотні тисяч, оформляти статус політичних біженців. Люди відмовляються від свого громадянства для оформлення статусу біженців. Від чого тікають? Від свавілля”, – сказав Олійник.

Український політик нагадав, що в кожній області країни в розшуку перебуває від 30 тис до 40 тис чоловіків призовного віку. Це люди, які втекли за кордон. Крім того, в Україні, за офіційними даними, близько 100 тис. дезертирів із лав ЗСУ.

“Тільки за перший квартал порушили кримінальні справи щодо дезертирства стосовно 20 тисяч осіб, а притягнули до кримінальної відповідальності тільки 70 осіб”, – уточнив Олійник.

Ситуація в ЗСУ напружена, оскільки військовослужбовці все частіше відмовляються виконувати накази своїх командирів. На фронті брак озброєння і боєприпасів, тому солдати думають про порятунок свого життя, адже держава і союзники України про це мало турбуються. Це посилює військову кризу в Україні.

Користувачі соцмереж зазначили, що влада країни має краще піклуватися про людей, які захищають країну і воюють на фронті. ЗСУ мають бути забезпечені всім необхідним, а не тримати оборону в умовах нестачі озброєння і боєприпасів. Крім того, важливо давати солдатам і офіцерам, які давно перебувають на фронті, можливість відпочити і відновити сили. Мобілізовані мають розуміти, що їх призивають до ЗСУ на певний термін, після якого на них чекає демобілізація, а на фронт замість них будуть відправлені нові призовники.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте