URAUA.INFO

logo222
tg
twitter
insta
youtube

Литва планує посилити вимоги до знання національної мови мігрантами

У Сеймі Литви планують ухвалити закон, згідно з яким іноземці, які спілкуються з клієнтами по роботі, повинні на високому рівні знати державну мову, повідомляє “LRT”.

Закон може набути чинності у квітні 2025 року та може торкнутися українських біженців, які перебувають на території Литви.

Без знання національної мови на високому рівні вони не зможуть виконувати деякі види робіт, пов’язаних зі спілкуванням з людьми.

У законопроєкт планують включити перелік випадків, за яких слабке знання мови вважатиметься “невиправданим обмеженням права на роботу”.

“Якщо людина ремонтує взуття – мовні навички не мають значення, але якщо вона також приймає замовлення і обслуговує клієнтів – тоді потрібно володіти литовською мовою на базовому рівні”, – пояснила ініціаторка проєкту Даля Асанавічюте.

Цю ініціативу депутатів Сейму схвалив голова литовської конфедерації роботодавців Данас Арлаускас. Він зазначив, що для держави і роботодавців важливо, щоб мігранти, які працюють у країні, добре володіли національною мовою.

“Забезпечення базових мовних навичок – це справа держави, адже це питання також нацбезпеки. А згодом роботодавець може піклуватися про підвищення кваліфікації таких працівників”, – зазначив Арлаускас.

Наразі в Литві лише 5% скарг від їх загальної кількості надходять до Державної служби захисту прав споживачів у зв’язку зі слабким знанням національної мови працівниками.

Автор інформаційного порталу URAUA.INFO

Також Читайте